Пенсионираният съдия от Върховния съд Сандра Дей ОКонър, непоколебим глас на

...
Пенсионираният съдия от Върховния съд Сандра Дей ОКонър, непоколебим глас на
Коментари Харесай

Почина първата жена, избрана за съдия във Върховния съд на САЩ

Пенсионираният арбитър от Върховния съд Сандра Дей О " Конър, непоколебим глас на умерения консерватизъм и първата жена, назначена във висшия съд на нацията, умря в петък. Тя беше на 93, заяви АП.

О " Конър умря във Финикс от затруднения, свързани с напреднала деменция и респираторно заболяване, заяви Върховният съд в прессъобщение.

Главният арбитър Джон Робъртс оплака гибелта й. " Дъщеря на американския югозапад, Сандра Дей О " Конър проправи историческа пътека като първата жена - арбитър в нашата нация ", сподели Робъртс в изказване, издадено от съда. " Тя посрещна това предизвикателство с непоколебима увереност, неоспорими качества и ангажираща искреност. "

През 2018 година тя разгласи, че е била диагностицирана с " началните стадии на деменция, евентуално заболяването на Алцхаймер ". Съпругът ѝ, Джон О`Конър, умря от затруднения на Алцхаймер през 2009 година

Номинирането на О " Конър през 1981 година от президента Роналд Рейгън и последвалото удостоверение от Сената сложиха завършек на 191 години мъжка доминация във Върховния съд. Родом от Аризона, която е израснала в обширното ранчо на фамилията си, О " Конър губи малко време, с цел да построи известност на старателен служащ, който има доста политическо въздействие в деветчленния съд.

О " Конър се отхвърли да разреши на щатите да забранят абортите, отказвайки през 1989 година да се причисли към други четирима съдии, които бяха подготвени да анулират забележителното решение от 1973 година Роу против Уейд, съгласно което дамите имат конституционно право на аборт.

След това, през 1992 година, тя оказа помощ за изковаването и ръководенето на болшинството от петима съдии, което потвърди главната позиция на решението от 1973 година

" Някои от нас като персони намират аборта за афектиран за нашите най-основни правила на морала, само че това не може да управлява нашето решение ", сподели О " Конър в съда, четейки обобщение на решението по делото " Планирано родителство против Кейси ".

" Наше обвързване е да дефинираме свободата на всички, а не да постановяваме нашия личен честен кодекс. "

Тридесет години по-късно решение по-консервативен съд в действителност отмени правото на аборт и мнението беше написано от индивида, който зае нейното място във висшия съд, съдията Самуел Алито. Той се причисли към съда след пенсионирането на О " Конър през 2006 година, определен от президента Джордж У. Буш.

През 2000 година О " Конър беше част от болшинството 5-4, което ефективно позволи оспорваните президентски избори от 2000 година в интерес на Буш, против демократа Ал Гор.

Внучка на пионер, пътувал на запад от Върмонт и основал фамилното ранчо към три десетилетия преди Аризона да стане щат, О " Конър имаше твърдоглав, самостоятелен дух, който идваше естествено. Като дете, растящо в отдалечената пустота, тя се научи рано да язди коне, да събира добитък и да кара камиони и трактори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР